Startsidan
Kontakta mig
Design by;

Wienernougat!

Datum: 2010-12-31 Tid: 00:04:04
Timmarna innan julafton fick jag för mig att jag skulle göra wienernougat, något jag inte alls tycker om. Men ändå, kan ju vara trevligt att ha hemma. (kan däremot säga att lådan fortfarande står orörd i kylskåpet, mindre bra.)
Dock blev jag klar så ruskigt sent, och nog för att jag brukar få fota allting i mörker numera, men wienernougat var inget bra objekt för min kamera.
Men här är en bild som kanske kan ge en aning om hur det såg ut. Nedan kommer också receptet för den som vill prova såhär lite efter jul ;)


150 g mörk choklad
250 g nougat
100 g flagad mandel

Rosta mandeln i stekpannan. Smält nougaten och chokladen i ett vattenbad. När det är smält, häll ned den rostade mandeln. Häll ut i en form klädd i bakplåtspapper. Låt stå kallt. Skär sedan upp bitar. Klart!




Hello Kitty-tårta

Datum: 2010-12-30 Tid: 23:57:48
Dagarna innan julafton hade jag en beställning på en födelsedagstårta, önskemålen var kokostryffeln jag haft i rätt många bakverk innan, såsom makroner, och chokladmoussen.



Bakad på vaniljanslag och sedan spacklad med vit smörkräm. Täckt med sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och marsipan.




Mumsig kokostryffel!

Datum: 2010-12-30 Tid: 23:54:31
Detta är en kräm som jag har en tendens att göra rätt ofta, troligtvis för att den är så god ;)
Passar alldeles utmärkt i macarons, gudomlig smak! Men även i lite lösare form som fyllning i tårta.

2 dl grädde
250 g vit choklad (gärna med kokos i)
riven kokos

Koka upp grädden och smält chokladen i. Ha i riven kokos och vispa till en slät kräm. Mängden kokos varierar kraftigt beroende på vad man ska ha krämen till. Bästa sättet är att testa sig fram, eftersom kokos sväller så är det bra om krämen är lite för lös då den kommer stelna senare. När konsistensen känns bra, ställ kall i några timmar.

Inte så förtjusande men ändå fransk nougat!

Datum: 2010-12-30 Tid: 23:37:39
Tro det eller ej, men jag gav mig på att göra fransk nougat hemma. Trots allt tjat om hur svårt det är (och jag kan hålla med, att lyckas med det på chokladkursen är ingen lätt match.) så blev det av iallafall. När jag dock mitt i allt upptäckte att min sockertermometer inte går över 100 grader blev det lite värre, men tillochmed sockerlagen gick att chansa på! Så, sådär jädrans petig behöver man då inte vara ;)
Däremot gjorde jag ett stort misstag när jag följde receptet efter punkt och pricka, och lät nougaten svalna på diskbänken under en längre tid. Det gör jag inte om, den hann ju stelna alldeles för mycket. Vilket gjorde det mycket svårt att skära raka och fina bitar. Men den smakade nog gott ändå ;)


Rocky Road Fudge

Datum: 2010-12-30 Tid: 23:30:59
Här kommer lite försenat julgodis, som faktiskt blev gjort veckan innan jul tillochmed.
Även de här fick slinka ner i pralinpåsarna.
Tyckte dock att jag kunde varit lite mer generös på dumlefronten. Så, det har jag rättat till i receptet nedan, mer dumle och mindre marshmallows.


200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
397 g sötad kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 dl marshmallows
2 dl osaltade jordnötter
2 dl dumle

Smält chokladen i vattenbad tillsammans med smöret och mjölken. När det är en jämn smet häll i vaniljsockret.
Blanda i marshmallowsen, jordnötterna och dumlen försiktigt. Bre ut i en form, 20x20 eller 20x30. Låt stå kallt ett par timmar innan uppskärning. Supermumsigt!

Fransk chokladstång och chokladtryffel

Datum: 2010-12-23 Tid: 10:35:17
Då jag fick en önskning på receptet på Fransk Chokladstång så kommer det här.
Receptet kommer ursprungligen från skolan.

450 g margarin
250 g mörk choklad

250 g ägg
500 g strösocker
5 g vaniljsocker
2.5 g salt
162.5 g grovhackade hasselnötter
225 g vetemjöl

Smält margarinet och chokladen. Blanda i övriga ingredienser.
Fyll en låg kapselplåt och baka av i 200 grader i 14-16 minuter.
Stryk på ett tunt lager chokladtryffel eller smörkräm och täck med ett tunt lager marsipan.
Skär bitarna i 3x6 cm, doppa i mörk choklad och strecka sedan med ljus.

Jag använder mig av chokladtryffel istället för smörkräm:

150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
ev. 2 msk smaksättning, t.ex. likör
1 msk vaniljsocker


Koka upp grädden och låt chokladen smälta, rör ner eventuell likör och vaniljsockret. Ställ kallt. Ta dock fram en bra stund innan den ska smetas på, då den har en tendens att bli riktigt hård.

Fransk chokladstång

Datum: 2010-12-23 Tid: 00:08:31
Det här är en av de små godsaker som mina "pralinpåsar" består av. Från början var det tänkt att endast innehålla praliner, men så blev det inte alls. Men de är alltså någonting jag jobbat på denna veckan, för att ge i julklapp. Så nu är de inslagna och klara, mycket roligare än att gå och leta julklappar! Förhoppningsvis uppskattat också ;)


Den består av chokladbotten med nötter och diverse grejer, chokladtryffelkräm, tunt lager marsipan
och sedan doppade i choklad. Sedan kan man ringla ljus choklad över, något jag ännu inte hade hunnit göra när bilden togs (;

Lite läskigt blå födelsedagstårta

Datum: 2010-12-23 Tid: 00:01:23
Den här tårtan var till Leif som fyllde 60 år. Önskemålen var något med choklad och björnbär, sugarpaste och grädde. Och så fick det bli!



Gjorde en chokladtryffel och björnbärsmousse, spacklad med grädde, en platta av sugarpaste och rosdekorationer i grädde.

Björnbärsmousse

Datum: 2010-12-22 Tid: 23:59:40
1 paket björnbär (200 g)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Mosa de tinade bären och sila bort kärnorna. Ta lite av björnbärssaften och värm upp tillsammans med gelatinpulvret så det löses. Blanda resten av björnbärssaften med socker, vaniljsocker och färskost. Häll ned gelatinblandingen. Vispa grädden och vänd ned i blandningen. Låt stå kallt en stund.

Chokladmousse

Datum: 2010-12-22 Tid: 23:46:39
Det här är en chokladkräm jag använder rätt så ofta i tårtor. Den kan vara lite mastig men passar utmärkt
tillsammans med en annan syrligare fyllning.

2 dl grädde
150 g choklad
100 g färskost

Smält chokladen tillsammans med grädden, värm tills det precis börjar koka. Kyl.
Vispa upp tillsammansmed färskosten. Superenkelt!

Julstök

Datum: 2010-12-22 Tid: 23:39:06
Ja, nu har jag massa att uppdatera och lägga ut. Har ju trots allt blivit en hel del bakande senaste tiden.
För inte så länge sedan, närmare bestämt till lucia hade jag en himla massans beställningar på lussekatter.
Kan ju säga att det blev inte ens en sats hem hit, var rätt trött på lussekatter efter ett tag.




Men för att få lite variation på det hela så gjorde jag dem i lite olika former. Den här tycker jag bäst om!

RSS 2.0